Slow Fashion

Slow fashion kun je net als slow food zien als het tegenovergestelde van fast fashion of mode die snel verandert en een korte levensduur kent. Slow fashion draagt dus duurzaamheid in zich mee. Dit van de bron over de productie tot het gebruik zelf.

Bron:
Het startpunt van slow fashion ligt natuurlijk aan de bron: de grondstoffen. Er moet voor gezorgd worden dat kleding en andere fashion items zoveel mogelijk uit hernieuwbare grondstoffen gemaakt worden, van hernieuwbare bronnen, die op een ecologische wijze gewonnen worden. B.v. biologisch katoen of scheerwol van diervriendelijk gekweekte schapen.

Productie:

Halffabrikaten

Bij de productie van de halffabrikaten wordt erop toegezien dat er geen vervuilende chemische producten gebruikt worden of in het milieu terecht komen. Denk hierbij aan het reinigen, verven en spinnen van katoen of wol tot draad alsook het weven tot stoffen.

Fabrikanten:

Bij het fabriceren (algemeen: maken) of confectioneren (maken van kleding) van fashion items hoort men ook toe te zien op het ecologische aspect, maar er is meer. Opdat het eindproduct 'slow' zou worden hoort het duurzaam te zijn. Een lange levensduur te hebben. Hiervoor moet alles degelijk en verzorgd gemaakt worden.

Nazorg:

Dit is een heel belangrijk onderdeel in het gehele verhaal van slow fashion. Een winkel die naast het verkopen van slow fashion-producten ook nog nazorg aanbiedt is in dit segment het neusje van de zalm. Deze zaken zorgen er namelijk voor dat door vakkundig reinigen, herstellen, retoucheren, verbreden en versmallen, hermodelleren, etc. de klant de kleding langer kan dragen en dus niet om de haverklap nieuwe moet kopen.

Op March 26, 2014